Umrla je naša Rada. Ispraćaj će biti u krugu obitelji, bez zvaničnih okupljanja i procedure. Obitelj moli za tihu sućut i zahvaljuje na razumijevanju. Dovoljno je reći njezino ime i mislima prostruji bogatstvo jednog života. U nastavku je kratki pregled njenog života i rada. Rado, hvala!

Radmila Špehar rođena je 2.8.1933. godine u Zagrebu, u mnogobrojnoj obitelji prosvjetnih radnika. Nakon završetka srednje fiskulturne škole, 1953. godine dobila je svoje prvo zaposlenje u ogulinskoj gimnaziji. I od tada počinje njena ljubav s Ogulinom. Tijekom života učila je i radila, stekla zvanja nastavnika i fizioterapeuta. Usavršavala je svoje znanje i stručnost, završavajući razne seminare i tečajeve, kao npr. seminar za voditelja sportske rekreacije, tečaj za obuku skijaških početnika, tečaj za obuku neplivača i mnoge druge. A svaki trenutak, 70 godina, i više, znajući da je bila aktivna sportašica u srednjoj školi,  posvetila je sportu i sportskoj rekreaciji.

Kroz cijeli radni vijek radi s djecom izvan nastave, kroz slobodne aktivnosti, sportske klubove ili školu plivanja. Sedamdesetih godina aktivno sudjeluje u osmišljavanju sportske rekreacije u tadašnjoj Republici Hrvatskoj, te istovremeno konkretno provodi rekreativne aktivnosti u Ogulinu.Nositelj je mnogih aktivnosti, od izgradnje objekata do organiziranja sportskih natjecanja i okupljanja sportaša. Usmjerila je mnoge sportaše i pripremila nekoliko kandidata iz Ogulina za prijemni ispit na kineziološkom fakultetu.

Od 1953.-1962. godine bila je načelnica DTO Partizan u tadašnjem kotaru i općini Ogulin, u kojem uvodi i druge sportove (osim gimnastike): rukomet, odbojka, košarka i atletika, a to je bio temelj za osnivanje sportskih klubova.

Od 1954. do 1958. godine pomaže pri izgradnji kuće na Kleku. U njezinoj organizaciji školska djeca i građani nosili su na Klek građevni materijal, pribor i električni kabel.

U razdoblju 1953. do 1963. godine organizira izgradnju nekoliko igrališta. To je izgradnja polivalentnog igrališta uz dvoranu tadašnjeg «Partizana», poznatog pod nazivom «crveno igralište». Isto tako inicijator je i organizator izgradnje igrališta uz «staru gimnaziju» i današnju Prvu osnovnu školu. Na današnjem pomoćnom nogometnom igralištu Radmila i njezini neumorni mali pomagači-učenici, izgradili su polivalentno igralište za rukomet, odbojku, košarku i atletiku, s potrebnim terenima (jame za skok u dalj i u vis, sprinterska staza, bacački tereni). Sve je to napravljeno izvan radnog vremena, bez novčane nadoknade, uz razvijanje radnih navika i ljubavi za sport kod djece. Punih 25 godina organizira školu plivanja u Selcu, Fažani i Privlaci, te je na taj način naučila plivati preko 3 000 djece, a ujedno im omogućila da usvoje vrijednosti zajedništva i druženja

 Od 1975. do 1985. godine stručni je suradnik u tadašnjem Republičkom savezu sportske rekreacije, čime je znatno doprinijela promociji Ogulina.  Posebno poglavlje započinje 1978. godine kada zajedno sa suprugom Josom i još nekoliko entuzijasta, uz pomoć mnogih građana, djece i gospodarskih subjekata započinje gradnju SRC Kneja. Bio je to ujedno početak  rada u sportskoj rekreaciji u Ogulinu. Nastojala je da se što veći broj populacije uključi u sportsku rekreaciju, koja je preduvjet za očuvanje zdravlja i radne sposobnosti. Osposobila je 15-tak voditelja, pomogla mnogima u zdravstvenim poteškoćama i naučila nas vrijednostima vježbanja. Inicijator je osnivanja ovog Društva, duša rekreacije, animator za mnoge od nas. Stvorila je Društvo koje aktivno radi i razvija se više od 40 godina.

            Neiscrpna energija, ljubav za ljude, organizacijske sposobnosti i posvećenost poslu sinonimi su za Radmilu Špehar.

Neka joj je vječna slava i hvala.