Prije nekoliko dana dobili smo jednu lijepu vijest: ogulinska tenisačica i dugogodišnja članica Teniskog kluba Ogulin, Mia Jurašić, 9.11.2020. diplomirala je Business & Managment na uglednom Sveučilištu u Nottinghamu u Engleskoj. Miju smo pitali da nam opiše svoj put i otkrije što je sve u životu postigla i što joj je omogućio tenis, a njoj samoj čestitamo na velikom uspjehu i želimo joj puno sreće u daljnjem radu i izgrađivanju teniske karijere!

Mia tenis igra od malih nogu, a uz brojne osvojene turnire i dobivene nagrade za svoj rad, rekla nam je nešto i o svojim najvećim uspjesima u karijeri:

“Neki od mojih najvećih uspjeha u karijeri su nastup za reprezentaciju Hrvatske na Winter Cupu do 16 te sam također bila jedna od izabranica na prestižnom Europskom Prvenstvu do 18 godina u Švicarskom Klostersu gdje sam stajala nadomak nekih od najboljih juniorski svijeta. Isto tako, više puta sam bila viceprvak Hrvatske na državnim prvenstvima te 3 puta osvojila titulu najboljeg ženskog para u konkurenciji seniorki. Mogu se pohvaliti najboljim rankingom od 2. mjesta na seniorskoj rang listi u vrlo jako konkurenciji iza Jane Fett. Što se tiče međunarodnog uspjeha, uspjela sam biti u top 50 rang liste utrke za Masters Tennis Europe serije. Careerhigh na ITF-u mi je bio 600 uz veoma ograničen izbor turnira, dok mi je najveći međunarodni uspjeh bio osvajanje ITF turnira s nagradnim fondom od 15000 dolara u parovima što me dovelo i na WTA listu.”

Nakon završene gimnazije, brojna postignuća u tenisu, ali i odlične ocjene, omogućile su Miji daljnje školovanje i izgrađivanje teniske karijere u dalekoj Americi:

“Prije svega financijska nemoć, a uz to i želja za učenjem potaknuli su me da se odlučim za nastavak teniske karijere i školovanja na Sveučilištu u Americi. Prijašnji rezultati stavili su me u poziciju gdje sam bila recruitirana od strane naboljih koledža i samim time završila sam na top 20 teniskom sveučilištu sa prepoznatom business školom (Sam Walton School of Business – osnivač Walmarta). Tamo sam provela 4 i pola godine za koje sa sigurnošću sada mogu reći da su to bile daleko najljepše godine u mom životu i da je to bila najbolja odluka koju sam ikad donijela. Kroz svoje vrijeme na University of Arkansas sam bila proglašena SEC Player of the week, ITA Scholar Athlete, NCAA Team Championship participant 3x i stavljena na akademski SEC Honor Roll. Bile su to vrlo uspješne godine gdje sam sazrijela na teniskom terenu, stekla nevjerojatno iskustvo i došla do svoje diplome u BSBA Organisational Leadership. Također, u jesen 2018 sam imala priliku raditi sam teniskim timom kao pomoćni trener što mi je uvelike pomoglo da se izgrađujem i kao trener.”

Nakon završenog studija u Sjedinjenim Američkim Državama, Mia je htjela još više: njezin rad i upornost isplatili su se te je uspjela dobiti tenisku stipendiju na poznatom Sveučilištu u Nottinghamu, gdje je trebala provesti godinu dana:

“Po završetku mog vremena u SAD-u, počela sam razmišljati o budućnosti. S obzirom da se ova diploma gleda u Europi kao preddiplomski studij, htjela sam ići još korak dalje dok istovremeno nisam bila spremna prestati igrati tenis (iako mislim da nikad neću biti 😊). Nakon puno mailova i Skype poziva dobila sam tenisku stipendiju na uglednom Sveučilištu u Nottinghamu – Engleska. Još jedno predivno iskustvo, hrpa novih lifetime-long poznanstava i kvalitetno odrađen program na teniskom terenu. Imali smo sreću trenirati na terenima na kojima se igraju WTA i ATP eventi sa 8 unutarnjih, 15 vanjskih tvrdih i još 6 travnatih terena zajedno sa trenerima koji su cak u svoje vrijeme nastupali na Wimbledonu.  Ta godina dana je nažalost prebrzo prošla radi Coronavirusa zbog kojeg sam se krajem trećeg mjeseca vratila u Hrvatsku i ostatak obaveza radila online sve do prije 3 dana, kada sam 9.11. magistrirala Business & Management te završila još jedno poglavlje u svojem životu.”

Sada, nakon godina i godina mukotrpnog rada, Mia ističe kako ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez podrške obitelji, ali i Teniskog kluba Ogulin, u kojem je sve počelo: 

“Htjela bih zaključiti, do svega ovoga put definitivno nije bio lak, ali ja uvijek kažem da je sve moguće ako nešto stvarno želimo. Od kad znam za sebe ja sam htjela biti što uspješnija tenisačica koja se bila spremna svega odricati i uživala sam u mukotrpnom radu. No to ništa ne bi bilo moguće bez kluba u kojem je sve počelo, koji me naučio stjecati radne navike i preuzimati odgovornost, koji me naučio tenisku tehniku koja je bila bolja od većine igrača koje sam sretala na svom putu i koji mi je zapravo dao sve uvjete da budem uspješna i da se ostvarim u životu – TK OGULIN. Sretna sam da u zadnjih par mjeseci mogu prenositi svoje znanje na ostale i voljna pomoći i ostalima da se ostvare kroz tenis. Također, ako itko ima pitanja o tome kako sam došla do stipendija ili na šta treba obratiti pažnju, neka mi se obrati. Pozdrav!”